Sydney Architects - Archisoul - Seaforth

J&S House – Seaforth

The clients approached Archisoul to come up with a creative plan to renovate and extend the existing home on a busy road and to accommodate the growing family. The site was challenging due to the proximity to the main road. Access to the home was via the rear lane for both vehicles and pedestrians, with no pedestrian access to the front of the home.

The final design option created an easier and safer pedestrian access to the home from the main road, as well as a larger setback from the neighbour’s property to the north. This larger setback allowed for a pool to be placed in the sunnier spot of the site, which in turn relates back to the heart of the home. The reconfiguration allowed for light to penetrate the core of the home. A new kitchen and dining area at the lower split level, on the main street side allowed for higher ceilings which created a more spacious feeling and connection to the ‘public’ face of the home. The existing staircase was replaced with a lighter staircase, glass balustrades were added to the first-floor balconies and skylight domes in the walk-in-robes, all combined to enhance the solar penetration to the interior of the home.

The addition of batten-clad oversized window boxes on the first front balconies, helps to soften and break up the cement exterior as well as being a noise buffer.

Did you like this project? Please Share

Request a consultation with the Director or Associate Architect

Complete your basic details and Archisoul will call to discuss your project. If agreed will organise a site visit, plus provide a detailed scope and fee proposal.